Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak

Kitap okumak bilişsel gelişimi desteklemekle birlikte bireylerin yaratıcılığını da geliştiren bir aktivite. Okuma alışkanlığının erken yaşlarda kazanılması çocuklar için uzun dönemde yararlı oluyor. Bilişsel gelişimi ve bellek bağlantılarını güçlendirdiği bilinen kitap okumanın aynı zamanda sosyal gelişimi de etkilediği biliniyor. Bireylerin kendilerini kitap karakterlerinin yerine koyarak ne düşündüklerini ve ne hissettiklerini anlamaya çalışması empati yeteneklerini de güçlendiriyor. Kitap okumak çocukların dil gelişimi için gerekli olan kelime dağarcığının geliştirilmesi için de tavsiye edilen aktivitelerden biri olarak biliniyor. Bilişsel işlevleri korumak ve geliştirmek için zihinsel olarak uyarıcı bir aktivite olarak bilinen kitap okumanın faydalarından yola çıkarak küçük yaşlardan itibaren kitap okumanın önerildiği görülüyor. 

Hafızayı geliştirmesi, problem çözme yeteneğini geliştirmesi, yaratıcılığı geliştirmesi ve öğrenmeyi kolaylaştırması çocukların erken yaşlarda kitaplarla tanışmasını destekleyen özelliklerden sayılıyor. Bunların yanında stresi azalttığı da biliniyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde düzgün telaffuz sağlamasıyla birlikte daha iyi yazı yazabilmesine de olanak tanıyor. Hayal gücünün ve yaratıcılığın geliştirilmesine ön ayak olduğu da bilinenlerden biri. Ancak ekranların hayatımıza girmesiyle birlikte çocukların dikkatleri kitaplardan ekranlara çevriliyor. Kitap okumak bireylere sıkıcı ve gereksiz bir aktivite gibi gelmeye başlıyor. Bu noktada devreye ebeveynler ve öğretmenler giriyor.

Okul öncesi dönemde çocukların mutlaka kitaplarla iç içe olması gerekiyor. Kitapları tanıması önemli. Ailenin bu noktada çocuklara kitapları tanıtmak için kitap okumaları gerekiyor. Anne babanın çocuklara kitap okumasından ziyade kendilerinin de kitap okuyor olması bu aktivitenin kazandırılmasında önemli bir rol oynuyor. Çocuğun kendine ait bir kitaplığının olması ve hediye olarak kitap alınması motivasyonu sağlayan etkenlerden biri olabiliyor. Çocukların yaşına uygun ve resimli kitaplar tercih edilmesi önemli. Aile ile birlikte çocukların mutlaka kitapçılarda gezmesi de motivasyon sağlayan bir diğer etken. Okula başlayan çocuklar için ise yaşlarına uygun kitapların seçilmesi öneriliyor. Küçük çocukların büyük yazılı ve resimli hikaye kitaplarıyla okumaya başlaması uygun görünüyor. Uzanarak kitap okuma alışkanlığı kazandırılmaması adına okuma aktivitesinden yüksek verim alabilmek adına okuma yeri seçilmesi ve oturur pozisyonda kitabın okunması sağlanmalı. 

Öğretmenlerin ise çocuklara karşı özellikle okuma konusunda sabırlı olması gerekiyor. Sınıf ortamında mutlaka okuma saatlerinin yapılması ve çocukların zevklerine göre kitapların seçilmesi önem taşıyor. Yavaş yavaş daha fazla sayfası olan ve daha az resim içerikli kitapların okunması gerekiyor. Bu noktada aşama aşama yol katedilmeli. Öğretmenlerin çocuklarla birlikte kitap okuma saatlerinde kitap okuması da etkili bulunuyor. Sınıf geneliyle birlikte bir sınıf kütüphanesi oluşturmak çocuklarda motivasyonu sağlayabiliyor. Kitap okumanın faydaları çocuklara anlatılırsa ve bu konuda video izletilirse çocukların kitap okumalarına olumlu yönde katkı sağlanabiliyor.

Çocukların okuma alışkanlığı kazanması için en önemli şeylerden biri kendilerine keyif veren kitapların okunmasının sağlanması. Rutin olarak her gün belirli bir vakitte kitap okumak da alışkanlık kazandırılmasına yardımcı oluyor. Çocukların okuma arkadaşlarının olması da motivasyon sağlıyor. Kitapçılara gidildiğinde ebeveynlerin çocukları için kitap seçmelerinden ziyade çocukların okumak istedikleri kitapları kendilerinin seçmelerine izin vermek gerekiyor. Kendilerine uygun olmayan bir kitap seçimi yaptıklarında ise neden bu kitabı okumaması gerektiği uygun bir şekilde açıklanmalı. 

Çocukluktan itibaren gelen kitap okuma alışkanlığı aynı zamanda çocukların bilişsel ve sosyal gelişimini de olumlu yönde etkiliyor. Tüm bunların yanı sıra akademik başarılarına yönelik olumlu katkısı da bulunuyor. Tüm bu sürecin çocukların iyiliğini göz ardı etmeden, zorlamadan ve baskı yapmadan örnek olarak sürdürülmesi gerekiyor. Aksi halde birçok çocuk kitaplardan soğuyabiliyor. Kitap okumanın eğlenceli yönlerini çocuklara göstermek için ebeveynlerin ve öğretmenlerin kitap okumayı sevmesi gerekiyor. 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH