Nöropsikolojik Tabanlı Dikkat Geliştirme Programı Attentioner Nedir?

Attentioner, dikkati toplamak ve geliştirmek amacıyla düzenlenmiş olan yapılandırılmış bir program. Nöropsikolojik temelli olması önemli bir özelliği. Hem öğrenme psikolojisi hem de nöropsikolojik temellere dayalı olarak Bremen Üniversitesi’nde geliştirilen program dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olan bireylerle birlikte sınav kaygısı yaşayan, dikkatini toplamak ve geliştirmek isteyen öğrencilere de uygulanabiliyor.

7-18 yaş aralığındaki bireylere yaş gruplarına uygun olacak şekilde eğlenceli ve zorlayıcı egzersizler yaptırarak dikkatlerini iyileştirmek ve planlama, organizasyon, problem çözme, zamanlama gibi birçok alanda da gelişim kazandırmak amaçlanıyor. 15 oturumdan oluşan programda ek olarak 5 oturumluk aile görüşmeleri de bulunuyor. Aile ile birlikte yürütülen bir program olan Attentioner, işitsel ve görsel dikkati arttırmaya yönelik birçok egzersizi içinde barındırıyor. Aile oturumlarıyla birlikte günlük hayata geçiş sağlanıyor.

Oturumların İçeriği Nasıl?

Her oturumda 2 ya da 3 egzersiz bulunuyor. Bu egzersizlerin belirli bir zaman içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Oturumlar içerisinde birçok dikkat dağıtıcı unsurun yanında bu etkinlikleri gerçekleştirmek en önemli özellik. Bu egzersizler çoklu uyaranlar karşısında dikkati toparlayabilmemize ve geliştirebilmemize imkan tanıyor. Ayrıca her hafta verilen ev ödevleriyle birlikte çocukların problem çözme ve yaratıcılık işlevlerini arttırmak amaçlanıyor. Bölünmüş dikkat, seçici dikkat, zamanlama ve odaklanma gibi işlevleri geliştirmeyi amaçlayan programın haftada bir veya iki olacak şekilde uygulandığı görülüyor. Her oturumun 45-60 dakika arasında sürdüğü de biliniyor. 

Attentioner Dikkat Geliştirme Programı’nın Hedefleri Nelerdir?

Çocukların görsel, işitsel vb. birçok uyaran karşısında sadece istenilen uyarana kendilerini odaklayabilmesi ve bu odağı sürdürebilmesi, aynı anda birçok görevi yerine getirebilmesi, kendi davranışlarını denetleyebilmesi, belirli bir zaman içinde işleri bitirebilmesi ve eğer belirlenen zamandan önce işler bitirildiyse sabırla bekleyebilmesi programın kazandırmak istediği hedefler olarak sıralanıyor. 

Programın günlük hayattaki problemlere çözüm bulunması şeklinde ilerliyor olması çocukların programı günlük hayatlarına daha kolay adapte edebilmelerini sağlıyor. Bireylerin etkinlikler ve egzersizlerle desteklenmesi kendisini motive etmesine imkan tanıyor. Öyle ki puanlı ödül sistemini içeren program çocukların hem başarılarını hem de davranış düzenlemesi sağlamasını arttırıyor. Bu sayede çocuklar programda ilerledikçe puan kazanıyor. 

Programda çocuklara destek olacak bir başka figür daha bulunuyor. Özellikle küçük çocukların ilgisini çeken oyuncak ejderha Tayfun figürü çalışmanın somutlaşmasını ve ilgi çekici hale gelmesini sağlıyor. Tayfun’a yardım eden çocuklar, programdaki egzersizleri tamamlayarak ejderhamızın ateş püskürtmesine yardımcı oluyor. 

Attentioner Dikkat Geliştirme Programı Kimlere Uygulanabilir?

Bireysel ve grup olarak iki farklı şekilde uygulanabilen programın çocuklarda sorumluluk duygusunun gelişmesine, farklı bakış açılarıyla problem çözmelerine ve öfke kontrolü sağlamalarına yardımcı oluyor. Grup içinde uygulandığında rekabet artıyor ve çocukların motivasyonları da yükseliyor. Çocukların kendilerinden beklenen sosyal davranışı öğrenerek çevrelerine karşı daha uyumlu bir şekilde gelişmelerine de olanak sağlayan programın uygulanabilmesi için de bazı kriterler bulunuyor. Çocukların 2. Sınıf ve üzerindeki kademelerde öğrenci olmaları, zıt anlam ve çarpma işlemi gibi konularda bilgi sahibi olması ve normal zeka düzeyine sahip olmaları bekleniyor. Dikkatini arttırmak isteyen ve sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin de başvurabileceği biliniyor. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanısı almış çocuklarda da kullanılabileceği gözlemleniyor. 

Nöropsikolojik tabanlı incelendiğinde ise çocukların farklı uyaranlara karşı tek bir uyarana dikkatlerini vermelerini sağlamak zorlu bir aktivite olarak değerlendiriliyor. Amaç çocuğun zorlanmasını ve bu zorlanma sayesinde bilişsel gelişimin artmasına yardımcı olmak. Dikkat sorunlarının çocukları duygu, davranış ve düşünce alanlarında etkilediği biliniyor. Örneğin dikkat eksikliği meydana geldiğinde azalmış akademik başarı ve bu azalmış akademik başarının getirdiği düşük benlik algısı meydana gelebiliyor. Bu düşük benlik algısı ise çocuğun çevresine karşı daha çekingen olmasına ve sosyalleşmesine engel olmuş olabiliyor. Bu etkinin önüne geçerek çocuğun en iyi şekilde kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına yardımcı olacak bir program olarak Attentioner öneriliyor. 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH