Evlerimizde kaldığımız, iş ve okul hayatımıza evlerimizden devam etmeye çalıştığımız bu günlerde çocuklarımızın ekran karşısında geçirdiği zamanı yönetmek kimi zaman imkansız gibi görünebilir. Pek çok ebeveynin aklında bu dönemde benzer sorular vardır. Ne kadar ekran süresi çok fazladır? Uzaktan eğitim de ekran süresine dahil midir? Arkadaşlarıyla çevrimiçi oyun oynaması ekran zamanı olarak mı sayılır?
Her ne kadar bu soruların tek bir doğru cevabı olmasa da çocuğunuzun ekran başında geçirdiği süreyi düzenleyebilmeniz için bazı öneriler:
Öncelikle çocuğunuzun genel durumunu iyi takip edin:
Şu anda odaklanmanız gereken ekran başındaki saatleri saymak değil, çocuğunuzun genel sağlığı ve genel olarak gün içerisinde ekran dışında neler yaptığı olmalıdır.
Çocuğunuz ekran dışında sağlıklı gelişim için önemli hangi aktiviteleri yapıyor? Karantina öncesinde bu listede arkadaşlarla sosyalleşmek, ödevleri tamamlamak, hobilere zaman ayırmak, yeterli uyku uyumak, dengeli beslenmek, spor yapmak gibi aktiviteler bulunurdu.Şimdi de aynı ana fikirle hareket edip çocuğunuzun ekran başında fazla zaman geçirip geçirmediğini değerlendirebilirsiniz:
Çocuğum yeterince uyku uyuyor mu?
Sağlıklı ve dengeli besleniyor mu?
Günlük egzersiz yapıyor mu?
Aile bireyleri ile kaliteli zaman geçiriyor mu?
Ekran sürelerinin bir kısmını arkadaşlarıyla sosyalleşmek için kullanıyor mu?
Ödev ve ders katılımı gibi okul sorumluluklarını yerine getiriyor mu?
Ekran içermeyen başka bir hobisi var mı?
Eğer bu soruların çoğuna evet olarak cevap verdiyseniz, çocuğunuz ekran başında geçirdiği süreyi iyi yönetiyor olabilir. Ancak eğer çocuğunuz bütün vaktini tek başına sosyal medyada geçiriyorsa bu depresyon işareti olabilir. Ya da dengeli beslenmiyor ve sürekli bilgisayarda oyun oynuyorsa bu da müdahale etmeniz gerek bir durum olabilir. Mesele çocuğunuzun ekran başında ne kadar süre kaldığı değil, ekran başında kalabilmek için neleri ihmal ettiğidir.
Ekran başında kaliteli zaman geçirmesini teşvik edin:
Arkadaşlarla, akrabalarla sanal olarak görüşmek ekran başında kaliteli zaman geçirmek için yapabileceğiniz keyifli bir aktivitedir. Beraber çevrimiçi oyun oynamak, online olarak beraber film izlemek, görüntülü sohbet etmek çocukların arkadaşlarıyla sosyalleşebilmeleri için alternatif yollardır.
Aynı zamanda çocuğunuzun öğrenmek, araştırmak, hobi olarak yapmak isteyebileceği pek çok kaynağa online olarak ulaşmak mümkün. Bu karantina süreci, pek çok konuda çocuğunuzun kendisini geliştirmesi için uygun bir zaman olabilir.
Ekran başında geçirdikleri süreyi belirleyin:
Öncelikle çocuğunuzun ekran başında ne kadar vakit geçireceği konusunda yaşı ve ihtiyaçlarına göre bir program yapıp belirli bir süre belirleyin. Çocuğunuzu belirlediğiniz süreyi ve bu süreyi ne zaman, nasıl kullanacağı konusunda bilgilendirin.Böylece çocuklarınız ne zaman ve ne kadar ekran başında olacaklarını bileceklerdir.
İlk başlarda çocuklar bu kuralların ne kadar sağlam olduğunu test etmek isteyebilir ve fazladan isteklerde bulunabilirler. Burada önemli olan sizin tutarlı bir şekilde kuralları uygulamanızdır. Sizin plana bağlı olduğunuzu gördükten sonra çocuklarınız da bu kurallara uyum sağlayacaktır.
Çocuklara bir şeyi yapmamalarını söylediğinizde, onun yerine ne yapabilecekleri konusunda önerileride bulunmamız gerekebilir. Bu yüzden çocuğunuzla beraber ekran dışında yapılabilecek aktiviteler listesi hazırlayarak (resim, elişi, kutu oyunu gibi) sıkıldıkları zaman onlardan birini seçmelerini isteyebilirsiniz.
En önemlisi de sağlıklı ekran kullanımı konusunda ebeveyn olarak sizin rol model olmanızdır. Eğer siz de ekran kullanımı konusuda kontrollü iseniz çocuğunuz için iyi bir örnek oluşturursunuz. Böylelikle bu zor dönemde de çocuğunuzun sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz.