Hiperaktif çocuğum için neler yapabilirim?
Çocuğunuzun hiperaktif olup olmadığı sorusunun yanıtını bulmak, farklı aşamaları olan bir süreçtir:
Eğer sizin gözlemleriniz ve öğretmenin değerlendirmesi çocuğunuzun hiperaktif olabileceği yönündeyse doktorunuzdan randevu alıp fizyolojik bir problem olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Eğer fizyolojik bir sorun bulunmaz ise Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite ihtimali ve kaygı ile ilgili durumların araştırılması için bir uzman psikolog ile görüşebilirsiniz.
Uzman psikolog, çocuğunuzun psikolojik durumunu, öğrenme süreçlerini inceler ve testler uygular. Aile ve öğretmen görüşmelerinden sonra çocuğun hiperaktif davranışlarının düzenlenmesi için terapi süreci başlar. Bilişsel davranış terapisi, oyun terapisi, eğitsel destek gibi yöntemler ailenin ve öğretmenin işbirliği ile devam ettirilir. Eğer ilaç tedavisi uygulanması gerekiyorsa psikiyatriye yönlendirilir.
Erken tanı ile gelen destek ve tedavi olumlu sonuçlar doğurur. Aile, öğretmen ve uzmanın işbirliği içerisinde çalışması tedavinin etkili olması için özellikle çok önemlidir.
Tedavi edilmezse?
Hiperkativite ile ilgili herhangi bir önlem alınmaz, çocukluk döneminde tedavi edilmez ise, sorunlar büyüyerek devam eder. Aşırı hareketlilik bir miktar azalsa da, dürtüsellik, aykırı davranışlar, ergenlik ve hatta yetişikinlikte de görülür. Hiperkativitenin ergenlikteki göstergeleri madde bağımlılığı, riskli davranışlar, kaygı, depresyon gibi belirtiler olabildiği için tedavisi küçük çocuklara göre daha zordur.
Uzman Psikolog Burcu Çapa
TANALTAY PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ