Bir işi başarmaya giden yolda ilk adım hedef belirlemek olmalıdır. Hedefler bize kendimizi sevdirir; davranışlarımızı ölçmek için bir ölçüt oluşturur. Hedeflerimiz işimizi ve yaşamımızı anlamlı kılarsa, bizi motive edip enerjimize enerji katarlar.
Hedeflerimize ulaşabilmemiz için hedef belirlerken yapmamamız ve yapmamız gereken şeyler vardır.
1. Ulaşılamaz hedefler belirlemek:
Hedeflerimize ulaşmakta hayal kırıklığına uğramışsak bunun bir nedeni hedefimizin çıtasını çok yüksek tutmamızdır. Çok yüksek hedefler belirlememiz hem bizi başarısızlığa sürükler hem de hedefimize ulaşma isteğimizi yok eder.
2. Mücadeleye davet etmeyen hedefler belirlemek:
Aynı şekilde ulaşmak istediğimiz hedeflerin çıtası çok alçaksa , bu defa bizim mücadele etme gücümüzü zorlamıyorsa, çalışmak için motivasyonumuz ve enerjimiz kalmaz, başarımız için engel oluştururlar, sonunda ulaşılması değmez hedefler olarak değerlendiririz.
Kendi hedeflerimizi belirlerken veya başkalarının hedef belirlemesine yardımcı olurken onların ulaşılabilir ve mücadeleye davet eden hedefler olması gerekir. Böylece çok çalışmak için motivasyonunuzu hiç kaybetmeyeceksiniz ve hedeflerinize ulaştığınız zaman da başarının tadını tadacaksınız.
3. Yanlış sorular sormayın:
Ulaşmak istediğiniz hedefle ilgili kendinize yanlış sorular sormayın.
Örneğin; “Ben bunu nasıl yapabilirim?”
“Bütün bu bilgileri nerden temin edebilirim?”
“ Ya başarısız olursam ne yaparım?”
Kendinize böyle yıkıcı sorular sormaya başlar başlamaz, hedefiniz gittikçe sizden uzaklaşacaktır. Eğer siz kendinize inanmıyorsanız, kim inanacak? Doğru adımı attığınızdan emin olarak başlayın, ve hedefe ulaşan yolu eğlenceli, heyecanlı bir macera yolu olarak düşünün.
4. Doğru soruları sorun:
Hedefinizle birlikte sahip olacağınız iyi şeyleri düşünün ve doğru soruları sorun.
“Bu hedefi daha küçük ulaşılabilir hedefcikler haline nasıl getirebilirim?”
“Başardığım zaman elime geçecek parayla neler yapabilirim?”
“Ben nasıl başarısız olurum, elbette olamam.”
Doğru soruları sorduğunuz zaman, cevapları da doğru olacaktır. Ve böyle düşündüğünüz zaman başarıya ve mutluluğa giden yolda ilerleyeceksiniz.
5. Hedeflerinizi daha küçük bölümlere bölün:
Eğer zayıflamayla ilgili bir hedefiniz varsa, diyelim ki 20 kilo, bu ilk anda sizin gözünüzü korkutabilir, zor gelebilir. Hedefinizi “ on ayda, her ay 2 kilo vereceğim” diyerek daha küçük, aylık hedeflere bölerseniz, bu kesinlikle başarabileceğiniz bir şey olur.
6. Hedeflerinizi yazın:
Hedeflerinize ulaşmanın anahtar noktası onları daima hatırlamanızdır. Öncelikle hedefinizi saptadıktan sonra onu sade , anlaşılabilir bir cümle halinde kağıda yazın.
” Ayda iki kilo vermek için her sabah 7-7.30 arası koş” Hedefleri kağıda dökmek, onları daha kesin, gözle görülebilir, somut bir hale getirerek sizin ona ulaşmanızda inancınızı ve motivasyonunuzu arttıracaktır…
Hedefinizin illa büyük bir hedef olması gerekmez, her türlü hedefinizi kağıda yazın.
7. Hedeflerinizi kendinize sık sık hatırlatın:
Gün içindeki koşturmalarımız sırasında hedeflerimiz bazen aklımızdan çıkabilir. Hedefinizi yazdığınız kağıdı çoğaltın ve evde, ofisinizde sık sık bulunduğunuz yerlere banyoya, mutfağa, buzdolabına, masanıza, duvarınıza yapıştırın. Böylelikle uyandığınızda, evinizin içinde bir bölümden başka bölüme geçerken, iş yerinizde gün içinde hedefiniz size sık sık “beni unutma” mesajını verebilsin.
8. Motivasyon grubu kurun:
Hedeflerinize ulaşabilmek için ortak hedefe sahip kişilerden oluşan bir motivasyon grubu oluşturabilirsiniz. Grup kişilerinin ideal sayısı 4-5 olmalıdır. Haftada bir veya ayda bir kere grup arkadaşlarınızla toplanarak, birbirinize o zaman süresinde neler yaşadığınızı, hedefinize ulaşmak için neler yaptığınızı, birbirinize tavsiyelerinizi konuşun. Böylelikle birbirinizi motive ederek hem olayı daha eğlenceli ve heyecanlı hale getirirsiniz, hem de ulaşmak istediğiniz hedefe giden yol paylaşımla daha kolaylaşır ve kısalır.
9. Başarısızlıktan yılmayın:
Bazı hedeflerinize ulaşamadığınızda, kendinizi eleştirmeyin. Sadece bu hedefinize bu seferlik istediğiniz süre içinde ulaşamadığınızı kabul edin, onun sizin için hala bir hedef olup olmadığına, vazgeçmek isteyip istemediğinize, değiştirmek isteyip istemediğinize karar verin. Ulaşamadığınız hedeflere bu düşünceyle bakmadığınız takdirde, zamanla onları bilinç altınızda biriktirerek, “ ben hiçbir şeyi başaramam” inancına sahip olabilirsiniz ve artık yeni hedefler belirlemekten kaçınabilirsiniz.
Eğer saptadığınız hedeflerin çoğu başarısızlığa uğruyorsa, bunlar büyük bir olasılıkla gerçeğe uygun olamayacak kadar yüksek hedeflerdir, ya da sizin gerçekten ulaşmayı istemediğiniz ve bundan dolayı da öz motivasyonunuzun olmadığı hedeflerdir.Bu yüzden gerçekten istediğiniz ve hoşlandığınız hedefleri seçmelisiniz.
10. Kendinizi ödüllendirin:
Hedeflerinizden birine ulaştığınızda, bu çok küçük bir hedef bile olsa,kendinizi ödüllendirin, başarınızın verdiği doyumun tadını çıkarın ki diğer hedeflerinize ulaşabilmek için yeni bir enerjiyle yola çıkın.
Hedefleriniz kendinizi gelişmiş, iyi, mutlu ve huzurlu, meydan okumaya arzulu hissetmenizi sağlamalıdırlar. Eğer böyle hissedemiyorsanız, kendinize yeni hedefler tespit edin.
Hep Sevgiyle Kalın
Uzman Psikolog
Ali Rıza Tanaltay