Sınav Kaygısı

SINAV KAYGISI

Sınava hazırlanma enerjinizi, kaygı, stres ve panikle harcayan bir öğrenciyseniz, telkin ve motivasyon destekli programımıza katılın.

Merkezimizde Uygulanan Programın Özellikleri

1. Aşama

  • Öğrencinin çalışma alışkanlıkları, kendine bakış
    açısı, iç dinamikleri mercek altına alınır. Yıkıcı kaygının yarattığı fizyolojik belirtilerin yaşanılan durumla (sınav ve benzeri) ilgili olduğu gerçeği gençle paylaşılarak, düzenli nefes alma teknikleri, gevşeme egzersizleri gibi, bu belirtilerle başa çıkma becerileri kazandırılır.
  • Öğrenci aynı zamanda , zamanın iyi planlanması, etkin ders çalışma yöntemleri, dikkat ve konsantrasyonu güçlendirme konularında bilgilendirilir.

2. Aşama

  • Gençlerimizin içinde bulunduğu sınav kaygısının gönüllerden kovulmasında Hipnoz- Telkin yöntemi de çok kuvvetli bir yardımcıdır. Bu yöntemde öğrencinin meditatif bir duruma gelmesi sağlanarak bilinç altına, onun öz güven eksikliğini giderecek, çalışma motivasyonunu sağlayacak, heyecanını dindirecek, dikkatini artıracak mesajlar verilir.

Sınavlara hazırlanan gençlerin anne babalarının tutum ve davranışları da gencin başarısını etkileyen önemli bir unsurdur.Anne babaların bu konuda gerekli bilgi ve donanımlara ivedilikle sahip olmaları gerekir. Anne-babaların çocuklarından beklentileri, kendi özlemleri ve istekleri doğrultusunda olmamalı, onların gerçek kapasiteleri doğrultusunda olmalıdır.Gerek uzmanların görüşünü alarak, gerekse gencin geçmişteki başarı grafiğine bakarak gerçeğe yakın bir karar verebilirler. Sürekli ona “çalış” komutu vererek, ya da “ bu kadar çalışıyorsun hala başaramıyorsun, emeklerimize yazık olacak” gibi ifadelerle , gencin öz güvenini yaralamaktan ve zaten yaşamakta olduğu kaygıyı arttırmaktan kaçınmaları gerekir.

Sevgili Öğrenciler;

  • Sınavları öncelikle kendi bireysel sorumluluğunuz olarak görün, ailenizin ve öğretmenlerinizin kaygılarını yüklenmeyin.
  • Sınavlar kişiliğin değil, bilginin değerlendirilmesine yarayan ölçüm araçlarıdır.
  • Sınavlar denetlenmek değil, kendini denetlemektir.
  • Sınavların bir ölüm kalım meselesi değil yeniden kazanılabilir haklar olduğunu unutmayın.
  • Sınav öncesinde ve sırasında yaşanan bedensel tepkilerinizi (düzensiz nefes alma, ellerin terlemesi vb.) geçici kaygı belirtileri olarak kabul edin. Bu yüzden bedeninizin kontrolünü kaybetmeyin. Bedensel tepkilerle başa çıkabilmenin en iyi yolu düzenli nefes alıp vermeyi öğrenmektir. İyi nefes almak iyi nefes vermekle başlar. İyi nefes burundan, ağır, sessiz ve derin alınır. İyi nefes alındığının iki katı sürede verilir. Günde, 40-50 kere bu şekilde nefes almanız, kaygı düzeyinizi dengeler.
  • Sınavlara olumlu düşünce yapısı ile “ elimden gelenin en iyisini yapacağım” diyerek başlayın.

Sevgili öğrenciler, sizlerin, öncelikle varlığınız, aileniz ve çevrenizdeki sevdikleriniz için çok önemlidir. Sınavlar sizin sadece bilginizi değerlendirmektedir. Başarınız, ailenizin sevinci, başarısızlığınız ise sadece yeniden yapılanmanızı gerektirecek bir durum olacaktır. Sizler bizler için koşulsuz mutluluk kaynaklarısınız.

Sınav Kaygısıyla Başedebilme Programı Katılımcı Görüşleri


Sedat Şahin
Öğrenci 17

Ali Rıza Bey’e ilk gittiğimde hicbir şeyin değişmeyeceğini sanmıştım, fakat yanılmışım. Önceden girmiş olduğum ÖSS sınavlarında aşırı bir panik, heyecan ve kendime olan güvenim yok denecek kadar azdı. Bu seneki girdiğim ÖSS sınavında yukarda bahsettiğim şeylerden eser bile yoktu. Sınava çok rahat bir şekilde girdim ve çok rahat bir şekilde sınavdan çıktım.

Ali Rıza Bey’in verdiği ödevleri tamamen yaptım ve ÖSS sınavında bunu faydasını gördüm. Seanslardan sonra okuduğum sorularda hic dikkat etmediğim ve atladığım noktaları (püf noktaları) artık atlamıyordum. Benim gibi olan yüzlerce insanın mutlaka Ali Rıza Bey’e başvurmalarını şiddetle tavsiye ederim. Okumayı arzu ettiğim üniversiteye yerleştim. Bir kez de olsa deneyin sonuçta kaybedeceğiniz birşey yok, ama kazanacağınız çok şey var.

Emir Ova
Öğrenci 17

İnsanların zaman zaman zorda kaldığı, “İşim bitik“ dediği durumlar vardır. Bir yandan ÖSS’nin yaklaşması, bir yandan özel hayatımdaki baskılar ve gece gördüğüm kabuslar yüzünden, uyku düzenim bozulduğunda ben de aynen böyle diyordum.

Korkunç bir stres altında kalmakla beraber hocalarım benden, yaklaşan sınavla ilgili olarak, umutlarını kesmeye başlamışlardı. İşte bu aşamada annemin de tavsiyesiyle Ali Rıza Bey’i ziyarete başlayıp “telkinle tedavi” yöntemiyle tanıştım. Kendimi bu tarz telkinlere açtığımda herşeyin büyük bir hızla düzelmeye başladığını fark ettim. Bir kere çok büyük bir güven geldi, kabuslar yok oldu ve diğer stres yaratan durumlardan kurtulmasını bildim.

Fakat, en önemlisi sınava girerken en ufak bir kaygı duymadım. Sene başında tam olarak istediğim puanla, istediğim üniversiteye kayıt oldum. Şu anda çok mutluyum. Bana gösterdikleri cana yakınlık için Tanaltay Psikolojik Danışmanlık Merkezi’ne çok teşekkür ederim.

Gülfem Acartekin
Öğrenci 14

Geçen kış OKS sınavlarına hazırlanıyordum ve heyecanlıydım. Bir tavsiye üzerine Tanaltay Psikolojik Danışmanlık Merkezinden yardım almaya gittim. Kendimi sınava girmeden iyi hissetmek istiyordum.

Psikolog İlknur Hanımla tanıştım ve seanslarından faydalandım. Kendimi çok iyi hissetmeme ve heyecanımı yenmeme sebep oldu. Ben bu sene OKS sınavına girecek olan tüm arkadaşlara böyle bir yardım almalarını gerçekten tavsiye ederim.

Amaç sınavı kazanmak olsa da önce böyle bir yardımla kendinize olan güveninizi kazanıyorsunuz. Ben öncelikle İlknur Hanım’a ve son seansta telkin aldığım Ali Rıza Tanaltay Bey’e teşekkür ederim. Ayrıca onlardan OKS’yi kazanamamanın dünyanın sonu olmadığını da öğrendim. Özel Marmara Fen Lisesini kazandım ve çok mutluyum.

Toygar Kasar
Öğrenci 17

ÖSS’ye hazırlanırken yaşadığım heyecanlı ve stresli zamanları sayenizde atlatarak sınava psikolojik olarak çok rahat girdim.

Sınav günü birçok arkadaşımın yaşadığı tedirginlik yerine müthiş bir güven duygusu ile sınavı sonlandırdım. Şu anda Hacettepe üniversitesi Fizik mühendisliği bölümündeyim. Desteğiniz için tekrar teşekkürler!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH